Verantwoordelijkheid en capaciteitsopbouw

Vorming en ownership verzekeren de duurzaamheid van het project.
Document acties

verantwoordelijkheid.JPGVoor de duurzaamheid van het project en het goed gebruik van de installatie is het essentieel dat de gemeenschap zich het project eigen maakt en de functie ervan begrijpt en beheerst. Vandaar dat het project moet beantwoorden aan de verwachtingen en prioriteiten van de gemeenschap voor wie het bestemd is. Het initiatief dient van haar uit te gaan en zij dient betrokken te worden bij elke fase van het project. Ook wordt van de gemeenschap verwacht een eigen inspanning te leveren (in arbeid, natura of in geld).

De organisatie van de gemeenschap rond het project en de nodige vorming omtrent het gebruik en het beheer van  de systemen moeten het goed onderhoud en gebruik verzekeren. De vrouw die doorgaans verantwoordelijk is voor het onderhoud en de gezondheid van het gezin en instaat voor de bevoorrading van water, kan en moet hierin een waardevolle inbreng hebben. Zij wordt betrokken bij het overleg en bij de bestuursorganen en kan daaruit ook energie en zelfvertrouwen putten om haar plaats binnen de gemeenschap te versterken.

Technische brochures, studies en rapporten

Voor de watergebruikers, de watercomités en de organisaties die instaan voor de technische en de sociale engineering worden technische en methodologische handleidingen gemaakt.

"Manuel de Topographie, destiné aux hydrotechniciens" (enkel verkrijgbaar in het Frans)

Adressé aux ingénieurs, topographes ou équivalents d'organismes divers qui travaillent dans le secteur de l'eau potable dans le Sud, cet ouvrage prétend servir de document de référence pour les travaux de topographie dans le cadre de projets de ce secteur. Il est basé sur de nombreuses expériences dans les différentes régions où PROTOS est active. Son utilisation pratique requiert une formation de base en topographie, bien qu'il puisse également servir à la formation de topographes dans le Sud.

Après un résumé théorique de la topographie et une présentation des différents appareils utilisés, ce livre présente l'organisation des différents travaux ayant trait à la topographie: les levés, l'élaboration des plans, l'organisation des missions topographiques, ... Il peut donc être consulté à la carte, suivant les besoins du lecteur. Pour plus de facilité dans la recherche des références, un index reprend les principaux mots clés et renvoie aux chapitres où l'on traite ces informations.

Kostprijs:  12,5 euro (zonder verzendingskosten)
Te bestellen bij PROTOS, Flamingostraat 36, te 9000 Gent via ons formulier "Publicaties te koop"

"Manuel pour les adductions villageoises: les adductions d’eau potable, destiné aux hydrotechniciens" (enkel verkrijgbaar in het Frans)

Adressé aux ingénieurs ou équivalents d'organismes divers qui travaillent dans le secteur de l'eau potable dans le Sud, cet ouvrage prétend servir de document de référence pour les adductions d’eau potable. Il est basé sur de nombreuses expériences dans les différentes régions où PROTOS est active.

Son utilisation pratique requiert une formation de base. Ce livre présente les différentes étapes dans la réalisation des adductions d’eau, à partir du captage de source à la mise en fonction et la gestion des ouvrages, du suivi de la qualité d’eau...

Kostprijs:  12,5 euro (zonder verzendingskosten)
Te bestellen bij PROTOS, Flamingostraat 36, te 9000 Gent via ons formulier "Publicaties te koop"

Methodología de intervención  (enkel verkrijgbaar in het Spaans)

Metodología de intervención.» Ingeniería social. Agua Potable, november 2000, 117 p., Spaans (1,3 MB)
In deze handleiding bestaande uit 24 stappen wordt de participatieve interventiemethodologie van PROTOS in Ecuador op basis van praktische modules uit de doeken gedaan. De nadruk ligt op de begeleiding van de dorpsgemeenschappen bij de identificatie, de realisatie en de opvolging van het drinkwaterproject, het beheer en onderhoud van de infrastructuur en de capaciteitsopbouw en empowerment van de dorpsgemeenschappen.

 

 

mflbannerwebsite3.png

 

5themas.jpg

logo_2015detijdlooptalarm.gif

 

11_be.png-en

 

Webbanner_fondsenwervend_250X250_V01.gif

 

logo111111RGB.jpg

 

cncd_web200x69037f8.gif